1. Communicatie
Communicatie is cruciaal bij indoor paintball: het continu doorgeven van de posities van de tegenstander is zeer belangrijk voor uw medespelers om een overzicht op het spel te bewaren. Als u zich zelf bijvoorbeeld rechts bevindt en u ziet links een tegenstander oprukken, geef die informatie dan door aan de rest van uw team. Anders dreigt die tegenstander ongemerkt uw hele linkerflank uit te schakelen.


2. Samenwerking
Samenwerking met de rest van het paintballteam is ook zeer belangrijk. Een ideale aanpak is het samenwerken in kleine groepjes waarbij u samen oprukt en elkaar hierbij dekkingsvuur geeft. Goed teamwork is vaak de bepalende factor in winst of verlies!


3. Concentratie
Houd tijdens het spelen steeds beide kanten van het paintballveld in de gaten. Als heel uw team aan één kant geconcentreerd zit en de andere zijde niet verdedigd wordt, dan is de kans groot dat de vijand net daarlangs een omtrekkende beweging maakt en dan uw hele team in een mum van tijd uitschakelt.


4. Aanval is de beste verdediging
Achteraan op het terrein blijven wachten (‘campen’ in vaktermen) tot de andere ploeg aanvalt, is geen efficiënte paintballstrategie. De aanval is vaak de beste verdediging! Als het andere team hetzelfde doet, dreigt het trouwens een statisch spel te worden. Blijf steeds in beweging. Als u te lang op dezelfde plaats blijft, wordt u een gemakkelijk doelwit voor uw tegenstander.