De allereerste paintballs werden uitgevonden door de Nelson Paint Company in de jaren ’70 en werden gebruikt om bomen en later ook vee vanop een afstand te markeren.

In 1981 werden deze wapens en balletjes voor het eerst gebruikt door een groepje vrienden voor het allereerste paintballspel: ‘Capture the flag’. De spanning van het spel en de bijhorende adrenalinerush overtuigde hen er al snel van dat ze een fantastische ontdekking hadden gedaan. Toen midden de jaren ’80 ook andere producenten paintballwapens begonnen te fabriceren, de pers er aandacht aan besteedde en er steeds meer enthousiastelingen paintball speelden, begon de sport pas echt aan zijn opmars.

Ook technisch werden er al snel vorderingen gemaakt: de eerste wapens werkten met CO2-patronen, waarmee je maximaal tien schoten kon afvuren en na elk schot moest herladen. Al snel domineerden semi-automatische wapens de markt en werden er grotere CO2-tanks gebruikt waar men tot 400 schoten mee kan afvuren. Na CO2 werd perslucht zowat de standaard, aangezien dit veel stabieler is en men er veel accurater mee kan schieten.

Tegenwoordig wordt paintball op duizenden locaties over de hele wereld gespeeld en beoefenen miljoenen mensen de sport. In de Verenigde Staten komen paintballcompetities op televisie zoals voetbalwedstrijden hier in België en er zijn zelfs professionele (dus betaalde) teams!